Stacks Image p546005_n3
weekmenu
  • Stacks Image 32831
  • Stacks Image 32834
  • Stacks Image 32837
  • Stacks Image 32840
  • Stacks Image 32843

vanaf september is Noa de Mes weer terug
NOA DE MES
De talkshow van café Pelt, met gasten uit politiek, cultuur, onderwijs en maatschappelijk veld. Met live muziek, column van Wiel Verheesen, met een lekker getapt biertje of een wijntje, met sfeer en meer..... Noa de Mes.
 Drop Images Here 

Stacks Image 546333
Stacks Image 546335
Stacks Image 546337
Stacks Image 546352
Stacks Image 546350
Stacks Image 546348
Stacks Image 546346
Stacks Image 546344
Stacks Image 546358
Stacks Image 546356
Stacks Image 546354
Stacks Image 546366
Stacks Image 546364
Stacks Image 546362
Stacks Image 546360
Column van Tom Janssen tijdens Noa de Mes, zondag 9 juli 2017

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het ernstig zieke jongetje Tijn is overleden. Tijn werd bekend door zijn nagellakactie voor het goede doel, tijdens 3FM Serious Request 2016. Zijn idee om geld in te zamelen door de nagels van mensen te lakken, werd een groot succes. Duizenden euro's werden dankzij de actie van Tijn ingezameld. Bijzonder dat een zesjarig jongetje, getroffen door een zeer zeldzame vorm van kanker, in zijn situatie met zo'n idee op de proppen komt. En bijzonder ook dat deze actie uiteindelijk zoveel impact heeft gehad.
Een kennis van mij schreef op Facebook dat hij de onbaatzuchtigheid van Tijn zo speciaal vond. Onbaatzuchtig. Inderdaad, dat was het: In de laatste maanden van je - nog zo korte - leven geld inzamelen voor mensen die je niet kent, die het ergens in een vreemd land moeilijk hebben. Onbaatzuchtig doet het initiatief van Tijn zelfs schromelijk tekort, vind ik. Het toont enorme oprechtheid. Tijn was eerlijk in de meest pure zin van het woord. Hij wist dat hij dood zou gaan, had niks meer te verliezen en dacht: nu kan ik nog mensen helpen.
Wat dat betreft bezat Tijn nog de onschuld van een kind. Geen agenda, geen vooropgezet spel, geen maskerade. Gewoon mensen helpen. Punt.
Dat Tijn juist bekend is geworden tijdens Serious Request, voelt voor mij ironisch. Als ik een goede doelenactie verdacht vind, is het Serious Request wel. Het is een publiciteitsvehikel van radiozender 3FM, een hippe manier om betrokkenheid te laten zien. Van de zijde van de zender zelf, als voor de vele gulle schenkers. Toen ik twee jaar geleden hier in Heerlen rondliep toen het Glazen Huis op het plein hier buiten stond, bekroop mij het gevoel dat ik een radertje was in een liefdadigheidsmachine. Een machine waarin ik verplicht was om mee te draaien, anders lag ik eruit.
Niks aan Serious Request is echt. Het is etalageliefdadigheid: "Kijk eens hoe goed wij als radiozender zijn voor de medemens." Het is reclameliefdadigheid: "Wij van WC-Eend Heerlen dragen ook ons steentje bij voor hongerige kindjes in Afrika. Wij zijn met onze winkels gevestigd in Vriehei en op Palemig. Kunt u ons even op de foto zetten met de cheque?" En het is gezelligheidsliefdadigheid: "Het is hier zóóóó ontzettend leeuuuk, zo samen op het plein. En dadelijk komt VanVelzen optreden! Maar die rij om te doneren is toch wat aan de lange kant."
Solidariteit, compassie, betrokkenheid: Wij Nederlanders belijden het graag; vooral als we aan anderen kunnen laten zien hoe goed we erin zijn. Daags na het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne, wemelde het op Facebook van profielfoto's met zwarte rouwstrikjes erop. In de weken na de aanslagen op Charlie Hebdo of - later - die op de Bataclan, zagen we "Je suis Charlie"-plaatjes online of profielfoto's in de Franse driekleur.
Nu zag ik die rouwstrikjes en driekleuren ook bij mensen die even later berichten deelden over het toenemende aantal vluchtelingen en de gevaren en risico's die ze daarbij zagen. De angst dat het er teveel zouden worden. Dat er terroristen tussen zouden zitten. Of dat die Marokkanen eindelijk eens eruit zouden moeten worden gezet. En nee, geacht publiek; dit waren niet alleen mensen die PVV of - tegenwoordig - Forum voor Democratie stemmen. Ook lieve, godvrezende en hardwerkende burgers.
Nu hebben we in dit land het mooie recht om te stemmen op wie we willen en te vinden wat we willen vinden. Maar dat geeft mij ook het recht om via deze column de toch redelijk wijdverspreide hypocrisie in onze maatschappij te duiden.
We breken haast de nek om vooraan te staan bij Serious Request. Wij zijn met z'n allen solidair met het Franse volk. En als het om MH17 gaat, spreken we zelfs van oorlogsmisdaden. We verliezen ons in rouwstrikjes, lieve foto's en berichtjes als "I pray for Paris" en "I pray for Brussels".
Ook als het gaat om medeleven met vluchtelingen uit Homs, Raqqa of Aleppo, horen we hetzelfde geluid: Vreselijk, erg, mensonterend. Maar we gaan niet zover dat we écht willen helpen. Mensen ontvangen in ons dorp of onze stad? Ha! We belegeren ons gemeentehuis, dan bedenken ze zich wel!
Misschien maken we geld over naar giro 555. Dat dan weer wel. Maar het zorgen voor de medemens, noaberschap, het spreekwoordelijk delen van de mantel, ontbaatzuchtigheid: Via onze portemonnee en onze Facebook-tijdlijn sprokkelen we onze aflaten voor de hemelpoort wel bij elkaar.
Echter, het daadwerkelijk doen wat we belijden, zonder onze eigen belangen voorop stellen; zonder agenda of vooropgezet plan: Dat deed alleen Tijn. En alleen al die wetenschap maakt dit mannetje al bijzonder.
Dankuwel.

Column in Noa de Mes bij Café Pelt 9 juli 2017 door Wiel Verheesen

Gisteren gehoord. De Prins Hendriklaan in Brunssum wordt omgedoopt in Ger Koopmans Allee, een eerbewijs aan de deputé en supervisor van de gemeentelijke herindeling in Parkstad Limburg. Koopmans komt uit het CDA-kamp, maar dat doet eigenlijk niet ter zake. Er zijn in dit proces genoeg andere fracties en personen die net zo makkelijk van links naar rechts switchen als een stelletje opgefokte sprinters op het einde van een vlakke etappe in de Tour de France.
Het verschil tussen de snelle mannen in het peloton en de politici is alleen dat de eerste groep dat doet in het vuur van het spel; de andere daarentegen dendert zonder gevaar voor lijf en leden vanuit achterkamertjes naar de eindstreep. Gladjanussen. Kijk dus niet vreemd op wanneer bij weer een bijeenkomst van Provinciale Staten niet alleen Nuth en Voerendaal in het fusieproces betrokken worden, maar ook Kerkrade, Simpelveld, eventueel Valkenburg en zelfs Maastricht. Uit betrouwbare bron weet ik dat de Sjengen al gevechtsklare lichtingen uit de vorige eeuw willen oproepen. Wat denken die koelpieten wel? Overigens, persoonlijk bekijk ik de hele herindeling - net als de fabelachtige sprookjes over het Maankwartier - met een glimlach. Het zou te ver voeren om te zeggen dat alles aan mij voorbij gaat, mede vanwege mijn vergevorderde leeftijd. Nee, maar ik heb wél enig gevoel voor nuance . Als ik bijvoorbeeld lees dat vooral de angst om de identiteit te verliezen het voornaamste wapen tegen schaalvergroting is stel ik mezelf meteen de vraag waaruit die identiteit dan bestaat. SVN blijft toch gewoon in Nieuwenhagen voetballen. Nou dan? En de kroegen in de diverse stadsdelen of wijken zullen hun stamgasten eveneens met graagte blijven verwelkomen.
Over kroegen gesproken. Ik kom er wel eens en pik ook op geregelde tijden een terrasje mee, overigens zonder uit te kijken naar bepaalde gesprekspartners. God beware me. Ik kan al genieten van geroezemoes om me heen, krantje in handbereik en – niet te vergeten - een ober die nog niet in aanmerking komt voor een gehoortest. Met andere woorden: iemand die zijn vak verstaat. En naarmate ik langer op zo’n terras blijf zitten, stijgt niet alleen mijn waardering voor hem. Meestal verhoog ik ook nog het drinktempo terwijl dat in mijn omgeving soms compleet stagneert. Nu weet ik ook wel dat niet iedereen net zoveel dorst hoeft te hebben als een erkende kroegtijger. Desondanks mag het - vind ik – geen reden zijn voor niet-professionele drinkers om te denken dat ze thuis in de tuin zitten en daarom gedurende één à anderhalf uur alleen maar een terrastafeltje bezet mogen houden zonder tweede bestelling. Over een derde rondje wil ik het niet eens hebben.
U mag me geloven of niet, vorige week heb ik op een Heerlens terras (nee, niet in deze lokaliteit) met stijgende verbazing naar een koppel zitten kijken dat bij mijn komst om 21.08 uur vrijwel lege glazen voor zich had staan en om 22.13 uur er nog precies eender bij zat. Lang leve de lol. Op het moment dat ik de ober wenkte voor een nieuw glas vroeg het koppeltke de rekening. Samen vier euro en tachtig cent, hoorde ik de kelner opvallend duidelijk zeggen. Een van de dames keek vervolgens bij het weggaan mijn kant op met iets dat verdacht veel leek op een vernietigende blik. Waarom? Ik zou het niet weten. Zij had daar ongetwijfeld een reden voor. Maakt ook niks uit. Voor de populariteitsprijs ben ik zelden of nooit in aanmerking gekomen. En hoe mensen van allerlei soort, ras of geslacht over mij denken heeft me altijd net zoveel geïnteresseerd als het uitbreidingsplan van Tietjerksteradeel. Nul komma nul, derhalve. Echter, op het moment dat ik de zojuist genoemde dame ook nog hoorde zeggen (ik citeer letterlijk) ’dat het hier een saaie bedoening is’ moest ik toch onder de tafel duiken om bepaalde gedachten te verbergen. Na haar afscheid ben ik nog eventjes blijven zitten. Toen ik tenslotte wilde afrekenen kon ik overigens, hoe bestaat het, de portemonnee op zak houden. De ober van dienst kocht namelijk het boek dat ik onlangs geschreven heb (’Limburg en de Tour’) en dat à raison van 19,90 euro over de toonbank gaat. Ik had toevallig een exemplaar bij me. Snapt U.
Hoe dan ook, het observeren van de mens kan best leuke taferelen voortbrengen. Alleen, je moet er oog voor hebben. En een luisterend oor kan evenmin kwaad, ofschoon ik persoonlijk gevrijwaard wil blijven van discussies over saaie vlakke etappes in de Tour (die zijn er al meer dan 100 jaar) of over identiteitsverlies bij gemeentelijke herindelingen, over het eventuele vertrek van DSM uit Heerlen, over angstaanjagende onzin op facebook, ga zo maar door. Er blijven voor U en mij genoeg interessante onderwerpen over om een paar uurtjes door te brengen, al kosten die dan meestal iets meer dan 4 euro en 80 cent. Bovendien, ik zal U niet vermoeien met het gegeven dat de vroegere Tour de France-renner Robert Millar, een Schot die nog in de roemruchte ploeg van Peter Post heeft gereden, intussen een andere naam heeft aangenomen. Duidelijker gezegd, zijn geslachtsverandering is voltooid. De bergkoning van weleer gaat nu als mevrouw Philippa York door het leven. Maar in de eindstand van de Tour 1984 blijft hij gewoon als Robert Millar op de vierde plaats staan. Het kan verkeren. In ieder geval, prosit en tot een volgende keer.

Wiel Verheesen
redactie Noa de Mes: Dirk Ernst • Maud • Patrick WoltersJules RoosenboomTom JanssenWiel VerheesenJo BraekenFrits Pelt
foto’s van de recente Noa de Mes: Patrick Wolters


WEEKMENU
Een grappig klein gerecht, genoeg voor een niet al te grote eter, lunchportie zeg maar. Een beetje met de seizoenen mee of toepasselijk voor de tijd van het jaar. Zonger voäl behei, zoals u dat van ons gewend bent. Vanaf donderdag middag een uur of vijf totdat het op is. Kijk op de tafelkaartjes of vraag ernaar.
weekmenu € 7,50
WARME BEENHAM met Limburgse koude schotel
Iets voor de zomer ook en dan op z’n Limburgs. Lekkere “werm sjink” met een evenzo heerlijke koude schotel. Nog een stukje brood en wat rauwkost….
Smakelijk.
elke maandag 20.30 uur
QUIZNIGHT
Tachtig kwesties voor je kiezen, los ze op!
Alt image
Stacks Image 546008
Bier van de Maand
BÃRBAR
Barbãr is een goudkleurig bier met een smeuïge schuimkraag en een krachtige neus. De smaak van honing is duidelijk aanwezig en werd rijkelijk gecombineerd met toetsen van bloemen, kruiden en citrusvruchten.
Alt image
Stacks Image 545568
Pelt Gezet
Download hier de laatste editie van de Pelt Gezet, met alle nieuws en activiteiten en ook de dranken- en menukaart!
(klik op de Gezet om hem te downloaden)
Alt image
Stacks Image 545839
Voor als je geen vlees eet of wel eens wil overslaan hebben we nu ook een VEGABURGER. Van quinoa en kidney bonen, lekker gekruid met o.a. verse koriander.
Mailinglist

meld je aan voor onze mailinglist

* verplicht

Powered by MailChimp


Jupiler? Een pintsje of een piepke?
PINNEN
PINNEN? Uiteraard no problemo, maar als je extra cash wilt opnemen kan dat zeker ook. Op z’n Grieks dan wel, zolang de voorraad strekt…
Alt image
Stacks Image 545709
Een gezellig gedoe daar, bij Pelt
donderdag 27 juli
CORIO TROPICAL
Nou ja, als het weer een beetje wil wordt dat gewoon weer een heel gezellige dag. ’s Avonds draait Wim Frijns de plaatjes dus feest verzekerd!
Alt image
Stacks Image 546039
vrijderdag 28 juli
RABO RONDE
Of er veel coryfeeën komen is nog niet echt bekend maar een aantal tourhelden zal zeker erbij zijn. Ons eigen wielercriterium, de Raboronde, barst altijd van de sfeer en het amusement. Heb je ook niet écht een gele, roze of groene trui voor nodig.
Alt image
Stacks Image 546395
zaterdag 29 juli
SAMBA FESTIVAL
Van sambaband Diversão! uit Heerlen. In 2016 heeft de eerste, succesvolle, editie plaatsgevonden. Vanaf nu pakken ze het grootser aan: Sambafestival Heerlen transformeert naar een urban festival met muziek, eten en drinken. Stichting Sambafestival Heerlen zorgt voor de muzikale invulling van de dag, met muziekgroepen uit heel Nederland, België en Duitsland. Ze richten zich op een Euregionaal publiek van alle leeftijden. Jij bent er dit jaar toch ook bij?
Alt image
Stacks Image 546381
SEIZOENSWIJNEN
TWEE NIEUWE SEIZOENSWIJNEN VAN SPAANS HERKOMST: VIÑA SOL (wit, Torres), een frisse droge witte wijn met een lekker sappige, fruitige smaak. En DE CASTA ROSADO (rosé, Torres), een fruitige milddroge rosé met een zachte en frisse afdronk. Salut!
Alt image
Stacks Image 545733
18 t/m 27 augustus
CULTURA NOVA
Je weet het misschien al, de openings-act van Cultura Nova is dit jaar gespreid over twee avonden. Dus op 18 en 19 augustus “brent de lamp” op het Pancratiusplein!
Alt image
Stacks Image 546409
nu te koop voor € 6,95
ENNE
Enne is een leuk boekje vol streetart en informatie over Heerlen. Het is te koop online en kost € 6,95
Alt image
Stacks Image 545642
vijf foto-albums!
CARNAVAL 2017
foto-album Boetegeweune Binnenzitting
foto-album Heksetreffe
foto-album Vrowluuzitting
foto-album Sjtinkzitting
(foto's door Jan-Willem Souren)

foto-album carnaval algemeen
(foto's door Yves van den Hof)
Alt image
Stacks Image 545993

Je hebt geen zin om te koken, de winkel was al dicht, je neemt het ervan, de fietsband is lek, de wasmachine is stuk, de spoorbomen waren omlaag, de aandelen zijn gestegen, het zonnetje schijnt, de r komt in de maand, de kelder moet gewit. Het maakt niet uit, je hoeft geen excuus te hebben om een Peltje te pakken.


Error : You must not have any spaces in your Teleport Key
[iCal]

July
21