Stacks Image 522256
Add Background Images Here
Stacks Image 522258
Stacks Image 522262
Stacks Image 522268
zondag 9 juli 15.00 uur
Noa de mes
De talkshow van café Pelt, met gasten uit politiek, cultuur, onderwijs en maatschappelijk veld. Met live muziek, column van Wiel Verheesen, met een lekker getapt biertje of een wijntje, met sfeer en meer..... Noa de Mes.

redactie Noa de Mes: Dirk Ernst • Maud • Patrick WoltersJules RoosenboomTom JanssenWiel VerheesenJo BraekenFrits Pelt
foto’s van de recente Noa de Mes: Harrie Muitjens
 Drop Images Here 

Stacks Image 522355
Stacks Image 522410
Stacks Image 522347
Stacks Image 522361
Stacks Image 522357
Stacks Image 522351
Stacks Image 522359
Stacks Image 522353
Stacks Image 522363
Stacks Image 522365
Stacks Image 522349
Stacks Image 522367
Stacks Image 522369
Programma Noa de Mes, zondag 9 juli 15.00uur
Wordt hier binnenkort bekend gemaakt.

Column door Wiel Verheesen in Noa de Mes, 11 juni 2017

Als U nog op zoek bent naar inventaris, ik kan U de openbare verkoop van de Twee Gezusters aanbevelen. Die vindt dinsdag plaats, hier om de hoek. Het bedrijf in Luciushof en Savelbergklooster, (sorry, ik moet eigenlijk zeggen het maatschappelijk bedrijf) heeft het bijltje er bij neergegooid. Daar kijkt men in Heerlen niet of nauwelijks meer van op. Niet alleen Twee Gezusters stopt. De Bernardinuskapel is al eerder gesloten en nauwelijks had ik mezelf na dit nieuws weer enigszins herpakt of elders in de stad werd het ene na het andere café dicht getimmerd, verkaste een modezaak naar Maastricht en hield men er een paar straten verder mee op om friet te verkopen. In ieder geval, het is niet allemaal goud wat er blinkt. Vraag dat bijvoorbeeld ook maar aan de organisatoren van Limburgs Mooiste, U weet wel, de jaarlijkse toertocht in Zuid-Limburg voor recreatieve fietsers. Tussen Klimmen en Voerendaal schijnt men gisteren namelijk weer ijverig kopspijkertjes en punaises gestrooid te hebben. Blijkbaar draagt niet iedere bewoner van het heuvelland de fiets een warm hart toe. Echter, om dan middels punaises het plezier van andere mensen te bederven vind ik toch kort door de bocht. Breek me de bek niet open.
Tja, azijnzeikers zijn er al sinds Adam niet van de appel kon afblijven. En dat is héél lang geleden. Overigens, wij Limburgers zijn daarentegen van veel recentere tijden, vergeet dat nooit. Onze provincie is namelijk pas laat op de landkaart gezet. En dat komt weer omdat we - sinds onze lieve heer dit stukje aarde hier had neergelegd - altijd een speelbal zijn geweest in het politieke spel van macht en nog méér macht. Zegt het feit dat we pas honderd en vijftig jaar echt helemaal bij het Koninkrijk der Nederlanden horen daarom al niet genoeg? Stel je voor, we waren destijds niet van de Duitse Bond afgescheiden geworden, maar er blijvend aan toegevoegd. Dan waren we al anderhalve eeuw Duitsers. Een paar neven van mij hadden dan waarschijnlijk in Stalingrad moeten vechten en niet een paar jaar later op Java tijdens de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië.
Verder niks ten nadele van onze oosterburen. Net als zij hadden wij – als we geannexeerd waren geworden - weliswaar óók de Eerste en Tweede Wereldoorlog verloren, maar daar tegenover konden we dan weer stellen dat we vier keer wereldkampioen voetbal waren geweest. En dus mochten we een lange neus trekken naar andere landen in het algemeen en Nederland in het bijzonder. Voor degenen die het niet (meer) weten, Oranje kwam niet verder dan drie verloren finales. Die werden weliswaar telkens afgesloten met het kleinst mogelijke verschil, respectievelijk tegen de Bondsrepubliek, tegen Argentinië en zeven jaar geleden tegen Spanje, maar pijn deed het toch.
Over pijn gesproken. Hoe denkt U dat de Britse premier May zich momenteel voelt? De lieve dame had tussentijdse verkiezingen uitgeroepen. Daarmee zou de positie van haar en haar partij versterkt worden. Dat was weer belangrijk met het oog op de Brexit en andere gewichtige zaken. Het resultaat? Mevrouw May kreeg niet alleen met een paar terroristische aanslagen in Londen en Manchester te maken. Zij kreeg ook een pak slaag in de stemlokalen. Een paar van haar adviseurs hebben zich dit laatste al persoonlijk aangetrokken en zijn derhalve opgestapt, waarmee trouwens weer bewezen is dat adviseurs met hun visie ook wel eens ver naast de realiteit kunnen zitten. Beter gezegd, achter de pose van intelligentie zit vaak een dikke laag gesubsidieerde onkunde, de mensen met vakkennis en echte vooruitziende blik natuurlijk uitgezonderd. Overigens, dat geldt niet alleen voor Engeland. Maar dat hoef ik hier verder niet uit te leggen, denk ik. U mag gerust begripvol glimlachen.
Nee, met die zogenaamde heldere kijk op zaken bedoel ik ook niet de al maanden durende zoektocht naar een nieuw kabinet. Trouwens, wat zijn twee maanden speuren eigenlijk in vergelijking met het wereldrecord van de Belgen die er een jaar of twee over deden alvorens een regering gevormd kon worden. En in die tussentijd gingen de Ronde van Vlaanderen en Waalse Pijl gewoon door en draaiden de kroegen in Oudenaarde, Poperinge, Antwerpen en Geraardsbergen als een tierelier. Awel zulle. Ik kan er over meepraten. België ligt me na aan het hart. Wat denkt U overigens hoe ik me de laatste tijd tegenover mijn Vlaamse en Waalse vrienden heb moeten verdedigen als zij mij weer eens grinnikend vroegen of ik al een tehuis voor de gans Niels had gevonden die zij gewoon Hans noemden. U kent de voorgeschiedenis. Het diertje heeft een poosje met liefdesverdriet op een rotonde in Maasbree rondgescharreld om van daaruit naar een heus ganzenrijk in het noorden van het land, naar Dalen, te worden overgebracht. Daar heeft ene meneer Hof zich intussen over de treurende ganzenweduwnaar (of is het een weduwe) ontfermd. Die meneer Hof schijnt overigens voor ganzenexpert te hebben gestudeerd en als je zijn foto goed bekijkt zou dat best kunnen. In zijn gewaad ziet hij er uit als een carnavalsvierder die zich in de rol van bisschop heeft verplaatst. Hof beweert dat ganzen niet graag alleen zijn en dat hij ze daarom wil opmonteren door ze met soortgenoten samen te brengen. Ik hoop dat hij het hierbij laat. Als hij zich ook nog met andere zaken gaat bemoeien vrees ik het ergste.
In ieder geval, zelf zal ik hem de rest van mijn leven nooit om enig advies vragen. En laat hem in godsnaam ook uit de buurt van Roda JC blijven. Anders speelt de trots van het zuiden over een paar jaar waarschijnlijk niet meer tegen PSV, Ajax en Feyenoord, maar tegen Chevremont, Groene Ster en het altijd moeilijk te bestrijden Eikenderveld. Ja, U snapt het. Ik heb zo mijn bedenkingen over sommige wereldverbeteraars, experts en adviseurs, en niet alleen over die van de Twee Gezusters en de Britse premier May. Niettemin, lang leve Niels de gans.
Wiel Verheesen

Error : You must not have any spaces in your Teleport Key
[peltINFO]

Pancratiusplein 48
6411 JZ Heerlen
ObscureMyEmail
tel. 045-5712565
M. 06-24135432
openingstijden
  • maandag 18.00 uur
  • dinsdag 14.00 uur
  • woensdag 14.00 uur
  • donderdag 14.00 uur
  • vrijdag 14.00 uur
  • zaterdag 12.00 uur
  • zondag 14.00 uur
elke maandag 20.30 uur
Quiznight
zondag 11 juni 15.00 uur
Noa de Mes
donderdag 22 juni 2.30 uur
Pelt's Pest Pittige Popquiz
vrijdag 30 juni 22.30 uur
Remember Femina
Stacks Image p63559_n3520